Вярвам разбирате, че ресурсите на държавата, както и концентрирането на обществото ни в другите стратегически за България цели, които трябваше да постигнем до 1 януари 2007 година, не позволиха по-големи промени в политиката на доходите, в това число и на заплатите на учителите. За мен не е реално, нито отговорно, всичко да се свежда до смяната на една отделна личност, и в този случай на министъра.

Това се казва в писмо на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски до синдикатите.

То е отговор на тяхното отворено писмо, в което те настояваха Сакскобургготски да поиска оставката на образователния министър Даниел Вълчев.

Споделям вашата загриженост за наложителните реформи в системата на българското образование, което наистина все още е далеч от очакванията ни. Наред с това обаче държа да не се подминава фактът колко много беше направено през последните години, посочва лидерът на НДСВ.

„Училищната инфраструктура на много места в страната беше обновена, предприеха се немалко стъпки за привличане на повече деца в училищата, отпуснати бяха сериозни средства за ремонтни работи, много училища из страната бяха снабдени с компютри и др.

Именно по настояване на НДСВ постът на вицепремиер бе зает от министъра на образованието, за да покажем важността на сектора. Успешната политика в образованието е сериозен процес, в който трябва да са ангажирани редица държавни институции, общини, родители и неправителствените организации“, допълва Симеон Сакскобургготски.

Според него разединението, настройването на едни специалисти срещу други е непродуктивно и некоректно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase